Thor: Ragnarök – A képregényfilmek alkonya

Most rögtön az elején leszögezném, hogy sokaknak nem fog tetszeni a véleményem, ezért leírom, hogy ahány ember, annyi vélemény. Sok olyan film van, ami nekem tetszik, pedig kikiáltották bűn rossznak és fordítva. Az a helyzet, hogy a Thor: Ragnarök (a Wonder Woman mellett) az a fajta film, ami nekem nem tetszett, hiába nevettem rajta sokat. És itt nem az elkészítésre, vagy a színészi játékra gondolok, hanem a megközelítésre. A Wonder Womannél meg csak szimplán annyi volt a bajom, hogy lekopizták a Marvel receptet, látszólag bejött, mert a kritikusok ajnározzák, pedig nem volt nagy szám. Klasszikus eredetsztori. Akkor leírom spoileresen, hogy mi is volt a bajom a Thor trilógia záró darabjával.

ThorRagnarok_670_new

Vicces volt. Amit már megszoktunk a Marvel filmektől, ez az alkotás viszont elvetette a sulykot. Gondolom a Marvel kérte meg Taika Waititit, hogy készítsen egy könnyedebben fogyasztható filmet, mert fekszik neki ez a stílus. De szerintem bődületes hiba volt pont a Thorral megtenni ezt. Habár a Vasember 3 is eltért az előző 2 részétől, és utólag visszagondolva nagyon jól tették, azonban itt nem tudok semmilyen mentséget találni.

Egy nagyon súlyos szituációt elpoénkodtak, ráadásul nem is adtak kellő időt a karaktereknek, hogy feldolgozzák a helyzetet. Odin, Thor és Loki apja meghalt. Majd rögtön utána megjelenik a nővérük Hela, a Halál Istennője, aki tönkreteszi azt az eszközt, ami Thor védjegyévé vált, a Kalapácsát. Három nagyon súlyos fordulat következett be rövid idő alatt, és mi erre a reakció? Egymásnak esnek a testvérek. Szerintem nem lett eléggé letisztázva, hogy ki melyik oldalon áll. Kaptak egy információt Odintól, el is hitte Thor és Loki is, majd egyből indulhatott a harc. Majd következhet az, amit minden harmadik epizódban eljátszik a Marvel: bukjon el a főhős, majd egy-másfél óra múlva térjen vissza és emelkedjen felül önmagán. A Vasember 3-ban ugyanez történt, ahogy itt is. Még mindig a viccességről: Hela megérkezik Asgardba, gyűlni kezd a feszültség a kisugárzása miatt, majd jön a semmiből egy poén, ami tönkre vágja a jelenetet. Számomra. Egy mészárlás előtt el lett viccelve egy nagyon súlyos pillanat. Megint.

Thor3.jpeg

Szerintem Thor “száműzetése” is túl sokáig lett elnyújtva. Tegyük félre, hogy meghazudtolták a mitológiát Thor haját illetően, ez mégiscsak egy film, amiben a főszereplőnek jól kell kinéznie. Teljesen feleslegesen tartott több, mint 1 órán át az a szál, hogy Thor összeszedte a csapatot, akikkel aztán egy csavarnak köszönhetően végül győznek. Már ha ezt győzelemnek lehet nevezni. Tény, hogy Valkűr az egyik legjobb karakter volt a filmben, de végső soron mi értelme is volt az ő jelenlétének. Erős női karakter. Rengeteg jó húzás volt a filmben, például a színdarab, ami ötletes volt, bár valahogy mégsem ütött akkorát, mint szerettem volna, de illett Lokihoz.

Összességében mégis csalódás a film, mert nem tudott elszakadni a Marvel-betegségétől. És a gond az, hogy a DC ezt a típust tartja követendőnek látva a bevételeket és a Csodanő sikerét. Pedig nekik pont a másik oldalt kéne képviselniük. Az az univerzum nem a vidámságról szól, hanem a hősök áldozatairól és hogy bizony az élet szar. Sötétebb tónusért kiált az összes DC film, amit kezdenek elhagyni. Flash vicces abban a világban, és… és ennyi. Nincs több kifejezetten humoros karakter. A Marvel által állított minőség a szuperhős filmek rovására fog menni. Érdekes módon a Logan a maga depresszív látásmódjával megzabáltatta magát a kritikusokkal. Ilyet várnék a DC-től is, mínusz a Flash film. De egyre inkább ők is a lelketlen, könnyen befogadható, vidám, vicces filmek felé fognak orientálódni, mint amilyen a Thor is lett, és mint amilyennek kevésbé kellett volna lennie. Az utolsó esélye a Marvelnek a Bosszúállók – Végtelen Háborúban van, legalábbis számomra. Ott bizony súlyos halálok lesznek, ezt már mind tudjuk. Ha azokat is elviccelik, akkor kijelenthetjük, hogy a szuperhősök korának vége.

Hozzászólás