How I Met Your Father – Vége az 1.évadnak

A sorozat a Disney+ magyarországi indulásakor rögtön nézhető, ráadásul magyar szinkronnal!

Az 1.rész után noha cinikus voltam, de a végeredmény jobb lett, mint vártam. Aztán utána elkezdett egy kicsit lefelé ívelni a sorozat, mert nem tudta megtalálni a hangját, az identitását, a karaktereit. Abban sem voltam biztos, hogy végig fogom nézni mind a 10 részt. De valahogy minden részben volt valami, ami felnőttessé tette az egészet.

Ez a sorozat tulajdonképpen úgy az Így jártam anyátokkal-nak az új verziója, hogy már nem a 20-as, hanem inkább a 30-as éveiről szól a benne szereplőknek. Ott pedig már nem minden a bulikról, hülyéskedésről, tét nélküli tettekről szól a pozitív jövőkép mellett, hanem inkább egy kis pánikról, a 30.életév betöltéséről, és arról, hogy valamit kezdeni kell az élettel, hogy tudjunk tenni valamit ezen a világon. Én is itt járok az életben, és talán pont ezért tudtam a végére azonosulni ezekkel az érzésekkel, és tartott meg a végéig.

Az évad közepén lett világos számomra, hogy a karakterek azzal küzdenek, hogy megragadtak a 20-as éveikben, de igazából már harminconévesek. Ettől pedig sokkal érettebb, mint az elődsorozat. Persze vígjáték, ezért vannak benne olyan bugyuta részek, de sokkal inkább a HIMYM késői évadaira emlékeztet, ami már inkább egy dramedy volt. Ez is az. Nem annyira sötét, de minden részbe jutott valami olyan, ami tanulsággal szolgált. Mély beszélgetések voltak, amiket hiányoltam Tedék kalandjaiból. Nagyritkán voltak, és ütöttek is, itt viszont ezeken volt a hangsúly.

Nem adtam rá magas pontszámot se az epizódokra, se az évadra. Nem is ítélem meg túl jónak, de mivel a végére összeállt, hogy mit akartak ebből kihozni, így megértem.

Ettől függetlenül a karaktereken még mindig baromira sokat kell dolgozni, de az tartja bennem igazából a lelket, hogy az Így jártam anyátokkal 1.évada sem tetszett annyira. Itt is meg kell találni, hogy ki kicsoda, kire milyet karaktert lehet felépíteni, kiből mit lehet még kihozni. És az, hogy Sophie majdnem egész évada azzal ment el, hogy Drewval randizott (utána kellett keresnem a nevének, ennyire volt emlékezetes), aki egyébként többet szerepelt, mint Hannah, ezzel nem tette kedvelhetőbbé a főszereplőnket. Többet kellene lubickolni hagyni Sophiet.

Ahová kifutott az évad, és a cliffhanger, amit kreáltak, nekem túl erőltetett volt. Mesterkéltnek hatott, hogy pont a végére egyszerre ráztak fel mindenkit, és minden kapcsolati státuszt. Ezek persze pont azt eredményezték, hogy azt mondtam, hogy na így kell befejezni egy évadot. De ha nem rendelték volna be a 2.évadot, akkor borzalmas lezárás lett volna. Még akkor is, ha valószínűleg arra játszanak, hogy mivel nem tudják meddig mehet a sorozat, ezért minden évad végén más lesz Sophie potenciális nagy Ő-je, ezzel fenntartva a lehetőséget maguknak, hogy bárkivel zárul a sorozat, azt tudják mondani az írók, hogy na igen, pont így tervezték.

Egyébként Sophieban néha megtalálom azt, amit tudok kedvelni benne, de összességében nem érzem, hogy ő lenne a sorozat fő-főszereplője. Pedig elvégre így kéne lennie, hiszen ő meséli ezt az egészet. Jessie valamiért nagyon ismerős. Nem a színész, hanem maga a karakter. Valentina-t azért bírom, mert egyszer ilyen, egyszer olyan. Benne van a felnőtt, de sokszor ribis, és a biológiai órája is megszólalt. Sid semmilyen számomra, teljesen semleges, vele muszáj lesz kezdeni valamit a 2.évadban. Az abszolút kedvencem Charlie. Kicsit túljátssza, ebből visszavehetne, de a karakter, a színészkedés, a poénforrás, mind működött. Ő tudtam legkönnyebben megkedvelni, aztán Valentinat, aztán Jessie, majd Sophie, és Sid, és végül jön Ellen.

Olvastam egy kritikát, hogy Ellen az egyetlen vicces és jó karakter a sorozatban. Nekem viszont az a véleményem, hogy ő a legrosszabb itt. Fogalmam sincs, hogy mit keres itt, talán maga a karakter sem tudja, hogy mit keres itt, vagy hogy mit akar egyáltalán az életben. Kínosak a poénjai, nem vicces, haszontalan a szerepeltetése, és nem vitte előre a történetet egy szemernyit sem. Ha nem térne vissza a 2.évadra, nem fájna a hiánya, sőt talán nem is emlékeznék rá.

Hannah, Sid mennyasszonya nagyon furcsa jelenség. Elvileg jegyben járnak, de az évad felében nem volt itt. Nem tudom, hogy mi volt vele a tervük. Viszont Meredith, akit a Pletykafészekből ismert Leighton Meester játszott, őbelőle sokkal-sokkal több kellene. Ha őt rakták volna Ellen helyére, biztos vagyok benne, hogy jobb megítélése lenne a sorozatnak.

Cobie Smulders visszatérése, mint Robin nagyon jól esett a lelkem, és a beszélgetése Sophieval is üdítő volt. Reménykedtem, hogy lesz cameo valakitől az eredeti sorozatból, de olyan jó pillanatban hozták be, hogy teljesen elaltatták a gyanúmat. Amikor megjelent a csapos, Carl, azt gondoltam, hogy ő lesz a cameo, de mikor Robin is megjelent, akkor jött az igazi katarzis.

Remélem, hogy a 2.évadra a hibákat kijavítják, a karaktereket jobban átgondolják, hogy ki kicsoda. Ha viszont már most tudják, akkor írjanak köréjük olyan humorforrásokat, vagy szituációkat, amikkel közelebb tudják hozni őket a nézőkhöz, mert nagyon nehéz őket megszeretni. Nagyon pengeélen táncol a sorozat, mert 5/10-et adok az évadra. Viszont a 2.évadnak adok még egy esélyt, hogy megnézzem tudtak-e javítani a hiányosságokon minden szinten. Mint a humoron, és a tudatos építkezésen egyaránt.

How I Met Your Father – Vége az 1.évadnak” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Ilyen volt a 2022-es év

Hozzászólás