Alex Rider – Vége az 1.évadnak

“No. For the last time, I’m not gonna wear a mask…”

Ahogy a pilotnál kifejtettem, nagyon örültem, amikor hallottam, hogy sorozatként újra megpróbálják adaptálni Anthony Horowitz tini-kémregényeit, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog elsülni. Szinte minden egyes résznél úgy éreztem, hogy a könyvet látom megelevedni, és amint a címszereplőt játszó színészt is elfogadtam (nagyon nem ilyennek képzeltem el, pláne a borítón szereplő fiúhoz képest), onnantól kezdve tudtam igazán felhőtlenül élvezni a sorozatot. Röviden: piszkosul bejött az Alex Rider 1.évada. De mondom ezt én, a könyvek olvasójaként. Kíváncsi lennék, hogy aki nem ismeri a történetet, az hogy viszonyult ehhez a történethez.

Nem lesz kiemelkedően magas a pontszám, amit adok rá, de ez annak köszönhető, hogy maga a forrás, ami alapján készült, az sem volt a legerősebb könyv. Azért viszont óriási dicséret az íróknak, és gondolom a regénynek az írójának a keze is benne volt, hogy a könyvben szereplő plot hole-okat nemhogy betömték, de kiegészítettek néhány dolgot, sőt, új szálakat, és szereplőket is behoztak, akik jól illeszkedtek az alaptörténetbe.

Szerencsére a Veszélyes iskola könyv első nagyjából 50 oldalát kihagyták a sorozatból, és inkább az első könyvet vették alapul, mert így jobban indult az évad. Az is igaz, hogy a kiképzés nem sült el olyan jól, ahogy a könyvben, vagy anno a filmben. Sajnos pont emiatt számomra nem működött a feszültség a vallatásos résznél, mert valahogy ordított róla, hogy itt valami nem stimmel. Viszont annak sokkal több értelme van, hogy Ian Rider halálát összefüggésbe hozták a Point Blanc iskolával. Ha már úgyis egy tinédzser fiú a főszereplő, jobb ezzel kezdeni a sorozatot.

Aztán jött a Friend családos beilleszkedés. Ez teljesen olyan volt, mint a könyvben. Habár az erdős üldözés kicsit meg lett változtatva, valamint kihagyták a vonatos részt, de egyrészt logikusabb volt így megoldani, másrészt, felesleges pénzkidobás lett volna egy ilyen mellékszálat grandiózusra kidolgozni.

Sajnos viszont a kémeszközök nagyon hiányoztak nekem. Nem sok mindent kapott Alex, mielőtt bement volna az iskolába, és amit készítettek neki, az sem olyan volt, ami a könyben szerepelt. Arról nem is beszélve, hogy az mp3 lejátszó nem is működött. Elég gyenge volt ez így.

De nézzük most már a jó oldalát a sorozatnak. A Point Blanc iskola szinte tökéletesen olyan lett, mint amilyet elképzeltem a könyv alapján. Dr.Grief és Eva Stellenbosch tökéletesen lettek castingolva, és a többi tanuló is. Valamint behozták Kyra karakterét, aki a könyvben nem jelenik meg, de ő helyettesítette a kémcuccokat, és sokkal jobb volt a kémia közte és Alex között, mint Ayishaval a londoni gimiben. Szinte biztos vagyok, hogy az ő karakterével még találkozunk majd.

Ha már új karakterek, akkor említsük meg Tom Harrist, Alex legjobb barátját, aki a geek karaktert képviselte. Az elején nagyon nem tudtam vele megbarátkozni, de Jack Starbright annyira szürke karakter lett a sorozatban, hogy kellett valaki, aki ellensúlyozza. Ezt pedig tökéletesen teljesítette is. Martin Wilby szála pedig arra volt jó, hogy lássuk milyen háttérmunkát végez a kémszervezet, amíg Alex odaát van. Az pedig, hogy Parker Roscoe karakterét nem felejtették el, sőt, aktívan ténykedett, és ez majdnem Tom életébe került, szerintem nagyon ötletes húzás volt.

Amin javíthatnának a jövőben, hogy jobban árnyalják Alan Blunt, Mrs.Jones és Jack Starbright karaktereit. Előbbi kettő így is fantasztikusan hozta amit kell, de van bennük még potenciál, utóbbi pedig a könyvben (és a filmben) érdekesebb volt, szóval hajrá!

Ami feltűnt, hogy vagy minimális CGI volt a sorozatban, vagy egyáltalán nem volt. A legtöbb dolgot kaszkadőrökkel csináltak meg, sőt, a hegyről való deszkázás egy részét maga a színész csinálta meg. Az akció kivitelezése igényes volt, egyedül talán a torkolattűz ami fura volt. De ez legyen a legnagyobb baj.

Ha végignézitek a választott képeket, lehet látni, hogy mennyire szépen volt fényképezve a sorozat. Változatos színek, jó beállítások. Nagyon kellemes volt a szemnek, és ezáltal könnyebb volt darálni ezt a 8 részt. A zenével már annál több gondom volt. A főcímzenével az utolsó részig sem tudtam megbarátkozni, azt mindig átpörgettem. Valamint sokszor számomra hangulatban oda nem illő zenéket választottak. De a végére ez is kiforrta magát, mert a bálos részhez nagyon eltalálták.

Apropó bál, és utolsó rész. A könyvnek ez az utolsó fejezetét dolgozta fel, és ott nagyon csalódott voltam, hogy mennyire kevés időt foglalkozott az író a klón-Alex-szel. Sokkal több potenciál lehetett volna benne, és a sorozatban ki is aknázták ezt. Lett értelme Tom karakterének, és sokkal jobb összekavarta a szálakat. Végül pedig nem hagytak úgy lógva minket, hogy melyik Alex maradt életben, mint a könyvben.

Szerencsére a 2.évad már berendelve. Hogy az melyik könyvet dolgozza fel, egyelőre még nem tudni. Logikai sorrendben a Mély vízben következik, de egyszer majd talán az Első bevetést is képernyőre viszik. Ha máshogy nem, hát akkor egy másik sztorival karöltve.

Az évadra 7,5/10-et adok, de érdekel, hogy a könyvet nem ismerők mennyire értették, és milyenre értékelik, mert az én pontszámomat feltornássza a tény, hogy ismertem az eredetit, és élveztem, hogy látom képernyőn az olvasottakat. Magyar felirat nincs hozzá, de nagyon könnyű a nyelvezete, úgyhogy az angol felirattal (ami nem mindenhol helyes) simán bevállalható.

Ui: “The book was better.” állt Tom pólóján az utolsó jelenetben, de jelen esetben a sorozat jobban sikerült.

Alex Rider – Vége az 1.évadnak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás