Alex Rider: Vége a 2.évadnak

Anthony Horowitz tini-kémregényei által készült sorozat már a második szezonján van túl, és már zsákban a harmadik évad is. Az első évad kellemes meglepetés volt, hiszen a főszereplő is működött, és érettebbé tették az alapból egy szálon futó főleg fiataloknak szóló történetet.

Ugyan átugrottak egy könyvet, de mégis gyönyörűen simították a Sas Lecsap eseményeit az előző befejezéséhez. Alex nehezen tette túl magát a Point Blanc iskolában történt eseményeken, ami teljesen logikus, a könyvekben mégsem foglalkoztak ezzel. Hogy kiszabaduljon kicsit Londonból, ahol jóformán minden sarkon veszélyt lát, elutaznak egy hétvégére Jackkel és Tommal pihenni. Azonban ide is követik a sötét gondolatok, amik gyorsan bebizonyosodnak, hogy nem is annyira tévképzetek, hanem valódi veszélyt rejtenek. Az Alan Blunt által vezetett különítményt mintha a föld nyelte volna el, de Alex leleményességének hála felkutatja őket, itt viszont falakba ütközik, és saját szakállára kell nyomoznia Damien Cray után, akit Toby Stephens alakított nagyszerűen.

Ezúttal is sokszor eltértek a könyvtől, és ez többnyire jól is sült el. Például az autós követés, amikor Tom akciókameráját felhasználva követték Blunt kocsiját, és jutott el Alex az új központba, az tetszett. Valamint az is, hogy visszanyúltak az előző évadhoz, amikor Alex a Friend család segítségét kérte. Ezek olyan igazi Alex Rideres dolgok voltak, de maga a karakter mégis más. Nincsenek továbbra sem kémfelszerelései, viszont az esze éles, és feltalálja magát minden helyzetben. Még ha néha ez a logika rovására is megy.

Míg az 1.évad tényleg szintet ugrott a könyvhöz képest, addig a 2.évad már nem volt ennyire kecses. Sokkal nagyobb volt a minőségi hullámzás két epizód között. Ráadásul az sem tett túl jót az évadnak, hogy az utolsó részig titkolták a főgonosz tervét. A hackeres szál teljes időhúzás volt, ráadásul rettenetesen elhúzták a dolgot. A hiper-szuper új generációs játék pedig elég bénán lett bemutatva, ráadásul a könyvhöz képest sokkal lebutítottabb volt. Blunték folyamatosan cserben hagyták Alex-et, ami egyrészt az évad fő motivációja lett, másrészt a leggyengébb pontja is. Azt hiszem elégszer bizonyította már Alex, hogy oda kellett volna figyelni rá, de csak azért is ellentmondtak neki, és ez az őrületbe kergetett. Egyszerűen nem értem, hogy miért kellett Alan-t ilyenre megírni. Közben szerencsére Mrs.Jones és Smithers voltak az összeköttetések Alex és a kémvilág között, ami jó húzás volt.

Alex karaktere és színészi játéka továbbra sem okoz csalódást, sőt egyre inkább azt érzem, hogy tökéletes választás volt, pedig eleinte nagyon nem volt szimpatikus. Néhány jelenetben azonban látom a tekintetében azt az Alex Ridert, akit olvasva elképzeltem. Jack nagyobb hangsúlyt kapott az évadban, bár nem tudom, hogy minek, mert egy elterelésen kívül más célja nem volt a karakternek. De ha ez volt az ára Tom háttérbe szorításának, akkor áldásom rá. Sajnos Tom idén még idegesítőbb volt, mint az előző évadban. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de képtelen vagyok megkedvelni a srácot, aki amúgy nem is szerepelt a könyvekben. Ellentétben Kyra-val, aki szintén a sorozat kedvéért lett megírva, ő viszont piszkosul működik. Megvan a kémia Alex-szel, de nem romantikus értelemben, hanem mint szárnysegéd. Van egy egyedi stílusa, és a Smithers-szel való csipkelődésük nagyon tetszett. Remélem visszatér a 3.évadban. Bár a telefon ellopásával nagyjából garantálta a szerepét a folytatásban.

Sabina Pleasure a könyvben és a 2006-os filmben is nagyon szimpatikus és érdekes lány volt, itt viszont semmilyen és néha idegesítő. Alex megmentette az apját, leleplezett egy összeesküvést, megmentette őt és a világot, és még egy köszönömöt se mond a lány, sőt inkább faképnél hagyja. Damien Cray viszont pont olyan volt, mint amiben reménykedtem. A terve több helyen sántított, de elfogadtam, mert vitt a színészi játék. Jó ötlet volt Toby-t castingolni rá.

A 2.évad nem érte el az előző szintjét, de az évadzáró mentett rajta, hogy ne legyen róla teljesen negatív a véleményem, mert az tényleg nagyon jó volt. Kíváncsi vagyok a folytatásra, ahol remélhetőleg már tényleg a SCORPIA-val fognak foglalkozni, akiket ügyesen szőnek bele a főellenségek szálaiba. Ha a könyvek szerint haladunk, akkor a Láthatatlan Kard következik, márpedig Jaszen utolsó szavai közt elejtett özveggyel arra utaltak, hogy azt fogják adaptálni. Maradok továbbra is, de a most felbukkant hibákat remélem maguk mögött hagyják. 6/10 az évad.

Hozzászólás