Pilot: Alex Rider – 1×01

Anthony Horowitz nagysikerű tini-krimijeit ismét megpróbálják feldolgozni. A negatív visszhangot kapó, számomra inkább elfogadható „001 – Az első bevetés” (angolul: Alex Rider: Operation Stormbreaker) film után 14 évvel, a napjaink trendjeinek megfelelően sorozat formában keltik életre a regények főszereplőjét, Alex Ridert. Tény, hogy a történetnek jobban fekszik a sorozat formátum, úgyhogy a bejelentés óta nagyon vártam, hogy elkészüljön. Már az elejétől lehetett tudni, hogy ezúttal a második könyvet fogják feldolgozni, de az alapkoncepció miatt visszanyúlnak az elsőhöz, így egyfajta első-második rész összeolvadása lesz ez a sorozat. És ennél jobb dolog nem is történhetett volna!

Alex Rider a könyvben egy 14 éves gyerek, de itt a sorozatban kicsit idősítettek rajta, és ez határozottan kellett. Amikor először láttam a castingot, nem voltam megelégedve, mert nem volt túl hihető 14 évesnek (pláne, hogy a címszereplőt játszó Otto Farrant idén már 23 éves), plusz ennyire fiatal karakter talán kicsit túlságosan hihetetlen. Ezt valószínűleg az író is belátta, ezért döntöttek a tini személyiség mellett. Egyébként Horowitz sokkal szervesebb része volt a produkció elkészülésének, mint anno a film forgatásának.

Szóval Alex a nagybátyjával Ian Riderrel, és annak házvezetőnőjével, Jack Starbrighttal lakik Londonban, mivel a szüleit elvesztette. Iannek látszólag egy unalmas banki munkája van, de egy rejtélyes haláleset kapcsán kiderül, hogy valójában egy titkos kémszervezetnek dolgozik. Alexet fiaként szerette és nevelte, de azért tudat alatt felkészítette őt a kéméletre is. Többek között megtanította aikidózni, és hegyet mászni.

Az üzletember halálának nyomozása közben Ian rábukkan a Point Blanc nevű iskolára, ahová a meggyilkolt milliomos fia járt. Ez viszont a vesztét okozza, mert egy bérgyilkos, Yassen Gregorovich egy parkolóházban végez vele. Láthatóan ismerik egymást, de az útjaik most keresztezték egymást, és ebből csak egyikük távozhatott élve. Az újabb haláleset miatt Alexet felkeresi a titkos kémszervezet, és bár azt hazudják neki, hogy autóbalesetben hunyt el a nagybátyja, a fiú tudja, hogy ez hazugság, ezért nyomozni kezd. Természetesen megtudja, hogy igaza volt, így hát az Alan Blunt vezette kémszervezet felfedi a lapjait. Alex eleinte ellenáll, de amikor egy szempillantás alatt felforgatják az életét, a fiúnak nincs más választása, minthogy beszáll Blunt kocsijába, és belemegy a játékba.

Az egyetlen negatív dolog, amit fel tudok hozni, az talán Alex legjobb barátja, aki rém idegesítő volt, és a második könyvben nem szerepel ennyit. De biztos lesz neki is szerepe, ha ennyire kiemelten kezelik.

A castingra kicsit visszatérek, mert szerintem a filmben voltak jó választások, más színészek viszont itt lettek eltalálva. Mrs.Jones sokkal inkább tűnik telitalálatnak itt, mint a filmben, valamint Alan Blunt is tökéletes lenne, ha nem lenne körszakálla. A filmben egyébként sztárparádé volt és sorozatos vonatkozásai is voltak: Alex Pettyfer (ő az I-Landben volt legutóbb), Sarah Bolger (az Into the Badlandsben volt, de mostanában a Mayans M.C-ben láthattuk), Alicia Silverstone (ő volt Jack Starbright), Ewen McGregor (Ian Ridert személyesítette meg), Damien Lewis (Homeland, Billions) volt Yassen Gregorovich, de őt sem kell bemutatni, Bill Nighy volt Alan Blunt. Szóval elég ütős volt a szereplőgárda, csak éppen a végeredmény túl könnyed lett. Jobban áll ez sötétebb, kicsit komorabb verzió egyelőre a sorozatnak.

A kezdés korrekt volt. Aki olvasta a könyveket, azoknak mindenképpen ajánlom, aki nem, azok adjanak neki pár részt, hogy megértsék mi miért történik. Bizakodó vagyok, bár a pilotra 6/10-nél többet nem tudok adni. De hát nem lehet elvárni, hogy minden puskaporukat ellőjék már itt az elején. Egyébként 8 részes az évad, darabja 40-45 perc, úgyhogy maximum 2 nap alatt ledarálható. Én kicsit lassabban haladok, de amint a végére érek, érkezem az évadkritikával, hátha az jobban árnyalja majd a képet.

Pilot: Alex Rider – 1×01” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás