The End of The F**king World 1.évad

-I’ve seen you skating. You’re pretty shit.
-F*ck off.

A két főszereplő ennél az első párbeszédénél tudtam, hogy ez a sorozat nekem lett kitalálva. Őszintén meglepődtem, hogy a Netflix ezúttal egy 20 perces epizódokkal operáló sorozatot vonultatott fel, de ez nagyon jót tett a történetnek. Pont annyit mutatott, és annyit mesélt, amennyit kellett. Nagyon jól mutatta be a sorozat a két különc, vívódó tinédzser életének egy szakaszát, hogy mit is jelent a szerelem. Nekem a Dexter című sorozat is a szívem csücske volt (kivéve az utolsó évad), így a főszereplő James-szel tudtam azonosulni. Már ha lehet ilyet mondani egy szociopata emberről. Alyssa pedig az a fajta nagyszájú, merész lány, aki képes kimozdítani az introvertált fiúkat a komfortzónájukból. Adottak az érdekes karakterek, de ehhez kell egy jó írógárda és egyedi atmoszféra. Mindkettő pipa. A tovább mögött folytatom a vélemény nyilvánítást immáron spoileresen.

vlcsnap-2018-02-25-22h11m47s293

Az alapsztori, hogy a főszereplő srác eddig állatokat gyilkolt, hogy érezzen valamit, mert úgy hiszi, hogy nincsenek érzései, ezért most egy nagyobb célpontot keres, egy embert, amit Alyssaban talál meg. Azonban a tökéletes pillanat megtalálásáig el kell játszania, hogy szerelmes a lányba, ez viszont szépen lassan valódi érzelmekké alakul. A legtöbb tinédzsernek, így nekem is, volt olyan időszaka, amikor annyira tomboltak a hormonok, annyi inger éri, hogy úgy érzi, inkább elfojt mindent. Ezt mutatta be James-szen keresztül a sorozat, és szerintem jól fogta meg a dolgot. Kicsit, mintha az ifjú Dexter kalandjait láttam volna, de nem zavart. Mivel ez egy sorozat, így el lett túlozva a dolog, és a gyilkosság is megtörténik, de nem a lányt, hanem pont hogy az ő védelme érdekében ölt embert. Szerintem ez is zseniális húzás volt. Viszont eddig a pontig már annyi szabályt megszegtek, hogy nem volt visszaút, ők lettek Anglia Bonnie és Clyde-jai.

vlcsnap-2018-02-25-12h53m45s404

A sorozatot mégsem a fiú főszereplő vitte el, hanem a sokkal érdekesebb Alyssa, akit az ő alakító színésznő szemtelenül jól alakított. Élveztem a lázadó kamasz minden pillanatát, és a narrálás segített betekinteni, hogy a magabiztos érettnek tűnő külső mögött bizony erősen vívódik a lány. Az évad második felének pedig abszolút ő lett a mozgató rugója, hiszen a 10 éve nem látott apját próbálja felkutatni. Ellentétes véleményen van James-szel, de gyorsan kiderül, hogy nem bírják egymás nélkül, mert valamilyen fura módon elő tudták hozni a másikból a legjobb énjüket. Két olyan karakterről van szó, aki a biztonságos otthon látszatában nevelkedik, de valójában semmi nincs rendben. Egymásban viszont megtaláltak azt a támaszt, amire szükségük volt.

vlcsnap-2018-02-25-20h25m25s027.jpg

Itt indul el az a gyönyörű karakterfejlődés, ami az utolsó részre betetőzik. James gyilkolni akart, de végül már egy kutyát sem tud megszabadítani a szenvedéseitől, a nimfomániásnak beállított Alyssa pedig inkább nemet mond, amikor James végre készen áll az együttlétre. Hogy mi történt? Röviden és tömören: az élet. Habár az évad második fele számomra leült, ennek oka lehet a darálás is, ugyanis 20 óra alatt néztem végig a 8 darab 20 perces epizódot. A két főszereplő annyira jó volt, hogy nézette magát a sorozat! De az is lehet, hogy az apakeresés nem volt elég, és a cél megváltozásával kicsit a sorozat is vesztett a kezdeti szemtelenül egyedi stílusából. Lekerült a hangsúly a két tinédzser érzelmeiről egymás iránt, bejött a rendőrös szál és az apa karaktere. A fináléban szerencsére megint a szerelem került a középpontba, és egy elképesztően gyönyörű mondanivalót állított elénk a sorozat, amire csak a legvégén világítottak rá. Remélem, hogy lesz 2.évad, bár az utolsó képkockából ítélve, hát nem biztos…

vlcsnap-2018-02-25-20h24m55s170

I’ve just turned 18. And I think I understand, what people mean to each other.

Hozzászólás