Mighty Morphin Power Rangers: Once and Always

Annyi mindenről nem hittem, hogy fogok valaha írni a blogon magammal, valamint a sorozatokkal kapcsolatban, de azt tényleg nem gondoltam, hogy születni fog egy bejegyzés a Mighty Morphin Power Rangersről. Gyerekkorom meghatározó sorozata volt még az MSaton. Most van a 30.évfordulója annak, hogy elindult a sorozat (ami azóta is megy!), és ennek apropóján egy különleges filmet forgattak, ahol visszatértek a régi szereplők.

Mielőtt bejelentették volna, hogy jön ez a film, egy nap úgy ébredtem, hogy szeretnék nosztalgiázni, és jó pár részt újranéztem az eredeti Mighty Morphin Power Rangersből. Sok dolgot már máshogy látok természetesen. Például azt, hogy Jason nem volt annyira meghatározó, mint hittem, de nekem mindig is a piros Ranger volt a kedvencem, holott a zöld Ranger, Tommy sokkal nagyobb hatással volt a sorozatra. A sorozat fő mozgatórugója inkább Tommy volt, akit utólag írtak bele. Eredetileg, a távol-keleti változatban (mert bizony onnét származik a sorozat, a harcjelenetek ezért néznek ki máshogy, mivel azokat újra felhasználták) nem szerepelt a zöld Ranger. Ő csak egy heti gonosznak készült. De aztán egyre több kreatív ötletük támadt vele, és a 2.évadban már fehér Rangerként a csapat húzóembere lett.

Sajnos ezúttal se Jason nem tért vissza, se Tommy. Utóbbit játszó színész tavaly öngyilkos lett, ami rettenetesen szomorú, mert hatalmas tábor szerette. Korábban már mindketten újra magukra öltötték az ikonikus ruhájukat a sorozatban egy-egy rész erejéig, sőt Tommy benne volt a 2017-es mozifilmben is egy cameo erejéig.

Sok szempontból mérföldkő volt ez az epizód, vagy tévéfilm a Power Rangers franchise szempontjából. Egyrészt a sorozat történetében tudtommal soha nem lett kimondva a “kill” szó, mindig “destroy” volt. Másrészt Rita Repulsa visszatért, de ezúttal beleköltözve Alpha testébe, és így egy robot külsőt ölt magára, ezzel kikerülve a problémát, hogy nem az eredeti Ritat játszó színésznő van a filmben. Ráadásul egy Rangers sem halt meg soha, csak le lettek váltva. Mostanáig.

Úgy indul a történet, hogy Trini, az eredeti sárga Ranger feláldozza magát, hogy megmentse Billyt, és Rita szó szerint porrá zúzza a lányt. A sajnálatos apropója a dolognak, hogy a valóságban is elhunyt Thuy Trang színésznő, autóbalesetben még 2001-ben. Szépen tisztelegnek a színésznő előtt, és ami a legfontosabb, hogy ezt át tudták fordítani a sorozat előnyére.

Mint kiderül, Trininek volt egy lánya Minh, akit Zac, a fekete Ranger fogad örökbe, és lesz a gyámja. A lány pedig megtudja, egy rettenetesen kínos jelenetben, hogy miként halt meg az anyja. Ezután bosszút esküszik, és mindent megtesz, hogy belőle is Ranger legyen. De nem olyan egyszerű ez, hiszen a film bemutatta, hogy hiába szerzi meg valaki az átalakítót, és kiáltja a Zord erejét, nem lesz belőle azonnal Ranger. Ezért forrófejűnek és idegesítőnek tűnhet Minh, de valahol érthetők a tettei. Kivéve, amikor Rita két szörnyéhez megy. Az tényleg ostoba írói döntés volt a finálé előtt.

Egyébként különkiadásban nemcsak Minh, hanem Billy és Zac is a középpontban álltak, valamint visszatért Rocky és Kat is. Utóbbi kettőt én nem ismerem, mert csak addig láttam, ameddig az említett MSat leadta. És szerintem ezek a részek már nem kerültek adásba, vagy ha igen, akkor máshol. Szóval Billyt gyötri a lelkiismeret-furdalás, mert az eltűnt Zordon megtalálása helyett Rita szellemét engedte szabadon. A színész arca nagyon furcsa lett, mintha botoxot kapott volna, raádásul az alakítása sem volt túl meggyőző. Ellentétben Zac-kel, akivel sosem tudtam igazán azonosulni, itt viszont egyértelműen ő volt a szíve a tévéfilmnek.

A Mighty Morphin Power Rangers előnye, hogy ugyanolyan, mint régen. És a hátránya, hogy ugyanolyan, mint régen. Sokkal jobban megvan a Rangers feeling itt, mint a 2017-es mozifilmben viszont ugyanolyan buták a párbeszédek, és gagyin hat az egész. A szürkéket a mai napig nem értem, hogy miért akkora fenyegetések, mivel csak ugrálnak a civilek körül, bántani nem bántották, maximum legfogták őket.

Sok szempontból minőségibb lett a Power Rangers, például a morfizálás baromi jól néz ki, viszont a MegaZord harca lehúzza az összélményt. A leggyengébb animációs megoldást láthattuk, pedig annyira menő volt az ötlet, hogy ezúttal a Holdon(!) harcoljanak.

Apropó ötletek. Trini lánya, Minh értelemszerűen az új sárga Ranger lett, ami szerintem tök jó módja a generációváltásnak. Valamint a Rangerek emlékeim szerint sosem mentek el Rita Hold-bázisára, ami logikus lépés volt. És habár felnevettem rajta, de teljesen egyértelmű, hogy a gonoszok nagy monológja közben sebezhetők, így mikor Rita belekezdett egy hosszabb beszédbe, Billy nemes egyszerűséggel leszúrta, kiiktatva a boszorkányt. És végül Rita motivációja is tetszett, miszerint vissza akar utazni az időben, hogy a régi énjével megossza a Rangerek elleni harcainak tapasztalatát, hogy az ne kövesse el ugyanazokat a hibákat.

Én élveztem a visszatérést, de pont ennyi volt elég belőle. Valószínűleg hetiben nem tudnám már nézni, de talán még évente sem. De ha egyszer-egyszer még jön egy ilyen különkiadás, ami a Mighty Morphin Power Rangers történetét viszi tovább, az eredeti szereplőkkel, és az ő örökségüket viszi tovább, akkor ott leszek!

Ui: Bulk és Skull cameozott. Ezek szerint egy szendvicsezőt nyitottak közösen.

Ui2: Magyar szinkront kapott a Netflixen, és nem is lett rossz. Akit lehetett, azt megtartottak az eredeti hangok közül, és Rita új hangja is olyan volt, mintha az eredeti lett volna.

Hozzászólás