Homeland – Vége a 7.évadnak

Az évad elején nem igazán láttam, vagy éreztem, hogy merre akar majd menni az évad, de talán pont ez volt a jó, mert hétről-hétre parádésabbnál parádésabb epizódokat hozott. Nem akarok írni az aktualitásról, mert azt már úgyis mindenki tudja. Így felvezetésként azt árulom el, hogy sokkal jobban élveztem ezt az évadot, mint az előzőt. Bár a csúcsot még mindig a 4.évad tartja, de most sikerült megközelíteni színvonalban. Mondjuk ehhez az egekig kellett emelni a téteket és a végletekig kellett kicentizni a dolgokat, ami a végére sajnos a realitás rovására ment, ezért kicsit le is húzta az összképet bennem az évad, de még egyszer leírom, hogy rendkívül erős 12 részt kaptunk. Innentől már spoileresen belemegyek a részletekbe.

vlcsnap-2018-05-01-00h31m13s911

Az idei téma az álhírekkel indult, és a közösségi média veszélyeire hívta fel a figyelmet. Amerikában rendkívül népszerű a Twitter, talán népszerűbb is, mint a Facebook, vagy az Instagram, és ezt kihasználták. A már mondhatni szokásos 4 részes felvezetés vége egy elég katartikus és feszült túszdráma lett, hogy aztán egyetlen jó pillanatban lőtt képpel elindulhasson a lavina, ami az elnök asszony lemondatásával csúcsosodjon ki. Néhol annyira kemény volt a politikai szál és a kavarás, hogy azt hittem House of Cardsot nézek. A 6.évadban is megpróbálták megakadályozni Keane elnök székbe kerülését, de itt aztán a legmocskosabb módszerekhez nyúltak.

vlcsnap-2018-04-30-14h23m11s954

Olyan hangulatot keltettek az elnök ellenzői, amik már-már polgárháborús állapotokat szítottak Amerikában. Ez mondjuk itt Európában, sőt Magyarországon is ismerős lehet. Az egyetlen dolog, ami nem volt tiszta számomra, hogy miért is akarják ennyire eltüntetni a képből az elnököt? Lehet, hogy a 6.évadban elmondták, vagy a heti nézéssel elsiklott felette figyelmem, de ha a többi problémát el tudták mondani többször, akkor erre is igazán szánhattak volna 1-1 sort még.

Imádom, hogy minden évadban Carrie és Saul találkozása olyan erővel bír, mint amikor a 24-ben Jack Bauer először találkozott az éppen aktuális elnökkel. Ez nagyon megy az íróknak. És idén megint olyan alakításokat, valamint kémiát tudott ez a két színész összehozni, hogy legszívesebben megszórnám őket díjakkal.

vlcsnap-2018-05-01-00h26m46s810.jpg

Ha már megemlítettem a 24-et, akkor elmondom, hogy sajnálom, hogy átment a történet 24-be az utolsó két részre. Régen azt vártam a sorozattól, hogy adja meg az akciót a végén, az epikus finálét, most viszont már úgy érzem, hogy kilóg ebből a kémes, tárgyalóasztal mögött pattanásig feszült párbeszédekkel operáló sorozatból. Az 5.évadnál volt hasonló a befejezés, a metrós akcióval, de ott is hiányérzet maradt bennem, és valahogy most is ezt érzem. Úgy érzem bele volt erőltetve a lövöldözés és üldözés. Noha még így is jobb 24-szerű részeket hozott, mint a Live Another Day vagy a Legacy (összesen). Főleg akkor éreztem ezt, amikor megjelent az elnök az itteni CTU… vagyis izé Saul titkos csapatánál, hogy köszönetet mondjon nekik.

vlcsnap-2018-05-01-00h35m38s446.jpg

És most egy kicsit Carrieről is, akinek a betegségét idén is elővették. Eleinte azt hittem, hogy megint időhúzás miatt, de aztán olyan szépen összefűzték a gyerekével, és annak a szálnak a lezárásával, hogy a 10.rész legjobb pillanata pont a tárgyalótermes rész volt. Ha ilyen lesz a jogi 24, akkor szeretni fogom! Talán kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb magánéleti szál, amit Carrienek eddig írtak. A 8.évadban pedig Carrie mentális betegsége az orosz fogság miatt fog megint a középpontba kerülni. Hurrá…

Közepesen kezdődött az évad, de pár rész alatt nagyon felpörgött, és addig emelték a téteket, amíg már csak bugyuta, bot egyszerű megoldásra lebutítva tudták csak megoldani azokat. Ezt sajnálom, mert addig tényleg zseniális volt.

Az évad olyan 8/10 körül volt, egyszer majd darálva is meg kéne néznem, hátha úgy jobban összeáll a mondanivaló és a sztori, de a finálé valahol 6,5 körül van. De mivel nem fél pontozok, ezért 6/10. Nagyobb feszültséget okoztak a karakterek közötti interakciók, mint a fegyverrel való rohangálás. És ezt hardcore 24 fanként mondom. Ezek szerint én is változok.

vlcsnap-2018-05-01-00h34m49s316.jpg

A 8.évadról annyit egyelőre, hogy Claire Danes ismét gyereket vár, úgyhogy nem tudni hogyan birkóznak meg ezzel az írók. Lehet, hogy fél évet tolódik majd a szezon. És visszatér a sorozat a Közel-Keletre, amit meglepő módon várok, mert valahogy ott jobban működött. Bezzeg a Strike Backnél mindig azokat a részeket untam. Elvileg az utolsó évad lesz, legalábbis Howard Gordon a showrunner kiszáll, úgyhogy esély van keretbe foglalni a sorozatot és egy méltó lezárást adni neki. Legyen így!

Hozzászólás