Supernatural 13.évad – Az évad felénél járva

“Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters”

A Supernatural című sorozat már a 13.évadában jár, és az idei félévad, olyan magas színvonalú részeket hozott, mint fénykorában. Újra tündököl a sorozat! A 12.évadnál arra panaszkodtam, hogy minek rendelték be ezt az évadot, de azt kell, hogy mondjam, az írók a nefilim megfogantatásától kezdve tudták, hogy mit akarnak. És a 13.évadban megszámlálhatatlanul sok szálat indítottak el, amik ráadásul mind érdekesek. Minden főbb szereplőre jutott valami fontos, és még olyanoknak is, akik a semmiből tértek vissza. Vagy egy szereplő esetében a nagybetűs Semmiből. Nagyon élveztem ezt a 9 részt. Össze is foglalom, hogy miért.

Supnat 13x05

A szezonpremier egy szolid részt hozott, amit már megszokhattunk a sorozattól. Tetszett, hogy mennyire kiemelték a különbséget Sam és Dean módszerei között. Dean előbb lőj, aztán kérdezz módszert követte, Samben pedig megszólalt a szunnyadó apa. És mindkettejüknek igazuk volt! Dean teljesen jogosan akarta azonnal elpusztítani Lucifer fiát, hiszen eddig mindig megszívták ilyen esetben. Sam pedig arra gondolt, hogy mivel most született Jack, ezért még akárki lehet belőle, hiába az apja a világ egyik legnagyobb és legismertebb gonosza. Ezzel azt mondatták ki, hogy nagyban függ az ember neveltetése, és a körülmények, hogy milyenné is válik felnőtt korában. Az a helyzet, hogy a Jacket játszó színész abszolút partiban volt a két régi motoros főszereplővel. Ugyebár Crowley halálával kellett egy új állandó szereplő, és a színész tökéletesen megoldotta a figurát. De mint a sorozatban annyiszor, most is pár résznyi pihenőre küldték őt, miután véletlenül megölt egy embert.

vlcsnap-2017-12-08-19h08m28s459

Ha már Crowley halála. Az előző évad végén egy varázslatot készített elő Sammel a másik világban, amivel megállíthatnák Lucifert. Ennek az utolsó eleme volt, az ő önfeláldozása. Végül is ezzel a szállal nem foglalkoztak tovább az írók, így tényleg teljesen felesleges volt az ő halála, ami sajnos végleges. Ellentétben Castielével, akit Jack felébresztett az örökké szunnyadó álmából az Ürességben. Számomra nagyon furcsa volt, hogy csupán annyit kellett tennie Casnek, hogy felidegesítette az Üresség-lényt, és ő máris visszaküldte a Földre. Az a tippem, hogy mivel Cas minden emlékét magába szívta a lény, felvette az alakját, elment a Földre, hogy megkeresse azt, aki képes volt felébreszteni valakit az ő birodalmában, amire eddig még senki nem volt képes. Ha ez így lesz, akkor ebből még egy érdekes szál is kialakulhat. Tényleg Castiel tért vissza? Mi lehet a lény motivációja? Mit fog tenni Jackkel, ha megszerzi magának? Ha a lény maradt az Ürességben, vajon megelégszik ennyivel, hogy elengedte Castielt? Esetleg kötött vele valamilyen alkut? Az biztos, hogy az angyal elég furcsán viselkedik, mióta visszatért, ráadásul gyógyítani sem tudott, a tesók pedig le sem tesztelték, hogy tényleg az-e, akinek mondja magát.

vlcsnap-2017-12-08-19h14m56s579

A másik világban ragadt Lucifer és Winchester anyu. Nagyon kreatív húzás volt, hogy Mihály, aki ott negatív figura, felhasználta Kevint, aki Isten egyik prófétája volt. Örülök, hogy ez a szereplő visszatért, egyelőre a másik világba. Ha már világok. Úgy tűnik elkezdődnek a párhuzamos univerzumok közötti utazgatások. Végül is, ha nincs már mit kinyírni ebben a világban, akkor keressünk más helyeket, kitalált lényekkel. Amennyiben ezt a vonalat fogják erősíteni az évad második felében, akkor várnék egy teljesen poénos részt, tele unikornisokkal, tündérekkel és hasonlókkal. Mint a régi klasszikus könnyedebb részek. Mondjuk jön a 13×16 keretében egy Scooby-Doo-s rész, remélem jó lesz. Csak azt sajnálom, hogy a War of the Worlds címet már ellőtték, pedig egy Föld vs másik Föld vs Bad Place vs Üresség háborút megnéznék, amire tökéletes lett volna ez a cím.

vlcsnap-2017-12-11-16h42m10s089

Amiről mindenképpen szeretnék írni az a 13×05-ös rész. Majdnem született belőle egy külön írás, annyira hihetetlenül jó volt! Már eleve para volt a doktor a régi pestises maszkban, de aztán amikor Dean meghalt és jött Billie, mint az új Halál, na ott aztán teljesen eldobtam az agyam. Egyrészt borzasztóan örültem, hogy az írók nem feledkeztek meg (vagy ha igen, akkor a rajongók emlékeztették őket) a Halál haláláról. Másrészről igen kreatívan oldották meg a pótlását és alaposan meg is leptek. Az a csarnok, ahol Dean volt, lélegzetelállító látványt mutatott, és a beszélgetés is az új Halállal nagyon erős volt. Jensen Ackles nem csak ott, hanem az egész félévadban, sorozatban kiemelkedően alakít. Nem véletlenül ő kapja az erős érzelmi töltetes jeleneteket. Én arra az egy részre 9/10-et adtam, mert a régi hangulatot idézte. Mind a vadászat, mind a csavar, mind az egész rendezés.

IMG-0669.png

Ezen kívül kíváncsian várom, hogy mihez kezdenek a Pokol új urával, Asmodeus-szal, a halálból nem kicsit erőltetetten feltámasztott, de amúgy rettenetesen jó csiki-csukis epizódban bemutatott Ketch-csel, Lucifer elvesztett erejével, és még számtalan szállal. A félévad finálé utolsó 10 perce a dobogással és az igen erős zenével pedig nagyon jó volt! De összességében elmondható a 13×09-re, hogy valami új és nagyon jó zenét hallhattunk végig. Pedig egy olyan zeneszerző komponálta a muzsikát, aki az 1.évad óta a sorozatban van.

Asmodeus_S13_Promo.png

A következő rész sajnos a Jodys spin-off felvezetése lesz, akit én erőltetett, és rossz karakternek gondolok. Remélem ez a spin-off is megbukik, de a Supernatural olyan új utakat kezd nyitogatni, ami a sorozatot még évekig életben tudja tartani. És az a helyzet, hogy én nagyon szívesen nézem is őket tovább, amíg a két főszereplő csinálja, mert bőven elviszik a hátukon a showt.

Ui: Kiemelném még a vágóképeket, és a kocsiban felvett beszélgetéseket, amik teljesen újak, frissek és ötletesek. Jó volt a rendezés is!

Hozzászólás