Modern Család: Vége a 11.évadnak. És a sorozatnak is.

A végéhez érkezett az a széria, ami kis túlzással megváltoztatta a televíziós vígjátékok jövőjét. (Legalábbis magukról így vélekednek.) De valljuk be őszintén, van benne valami. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy eléggé a szívemhez nőtt a sorozat, és mindhárom család. Kár tagadni, hogy voltak hullámvölgyek, amikor csak a Dunphy család történetei érdekeltek, de végtére is mindenkit szívesen néztem, annyira jól meg lettek alkotva ezek a karakterek, és annyira sokszínűek voltak. Ezt az írást nem évad-, sokkal inkább sorozat-összefoglalónak szánom. Egy utazásnak, ahol végigveszem, hogy milyen utat is jártak be Modern család tagjai.

2009-ben indult a sorozat az amerikai ABC csatornán. Az alapkoncepciója az volt, hogy három család történetét mutatja be a hétköznapi események által. Talán ez volt a varázsa, hogy mindenkit meg tudott szólítani. Ott kapcsolódtunk be a család életébe, amikor Mitch és Cam úgy döntött, hogy örökbe fogadnak egy kislányt.

Hála a Comedy Centralnak, nem nagyon kellett kutakodni az emlékeim közt, hogy mik történtek régen, mert a csatorna (a saját szinkronjával) elkezdte leadni a teljes sorozatot. (Egyébként az utolsó évad szeptember 1-jén érkezik a csatornára, a szinkronja már elkészült.)

Azért az utolsó évadban több olyan dologra is kikacsintottak a készítők, ami végigkísérte a sorozatot, vagy emlékezetes pillanatot okozott. Az egyik ilyen az a bizonyos lépcsőfok. Már az 1.évadban többször megbotlottak benne a Dunphy család tagjai, de a 11.évadban Claire alatt beszakadt, és így végre meg lett javítva. Valamint az Exelsior hoteles epizódra is volt egy igencsak hajazó rész, nevezetesen az okosépület. Érdekesség, hogy ugyanaz volt a komornyik, aki abban a hotelben is.

Számos olyan pillanat volt a sorozatban, amikor kiléphettek volna a status quoból, de az utolsó pillanatban visszatáncoltak, vagy máshogy oldották meg. Ilyen volt Mitch és Cam második gyerekvállalása is, amit már a 3.évadban megpendítettek, de végül visszatáncoltak. Nos, az utolsó évadban hirtelen előhúzták ezt a megoldást, és valóban lett egy örökbe fogadott fiúk. Egyébként velük kapcsolatban annyira finoman, észrevétlenül adták át részről-részre, hogy ők a saját nemükhöz vonzódnak, hogy ez példaértékűnek kellene lennie minden produkciónak.

Az 5.évad nekem kvázi egy mini-rebootnak számított, mert szinte minden téren új helyzetekbe csöppentek a karakterek. Lehet, hogy showrunner váltás miatt volt ez, nem tudom pontosan. Akkor kezdett Luke és Manny gimibe járni, Cam az iskolában lett történelem-, majd énektanár, végül a focicsapat edzője. A Pritchett család férfi dadust fogadott, Cam és Mitch pedig eljegyezték egymást és készülni kezdtek az esküvőre, ami emlékezetesre sikeredett, és egy dupla résszel koronázták meg azt a szálat.

Kiemelném még Haley egyik pasiját, Andy-t, aki talán jobban illett hozzá, mint Dylan. Megalkothatták volna a készítők a fiatal Clairet és Philt velük, de sajnos valamiért szétválasztották őket. Habár a végére így is olyan lett Dylan, mintha a fiatal Phil lenne, de én Andyt jobban bírtam. Felnőttesebbé tette volna Haleyt.

Akikről nagyon elfeledkeztek az írók, azok Dunphyék szomszédai. Emlékezhetünk rá, hogy valahol a 6-7.évad környékén új szomszédok jöttek, akikkel Phil és Claire nagyon rivalizáltak, valamint szöges ellentéteik voltak. Volt több epizód is, amikor együtt szerepeltek, aztán hirtelen eltűntek.

Az első pár évad tényleg kiemelkedően zseniális volt, formabontó, friss. Aztán utána beállt egy konstans feelgood érzésre, amit szívesen néztem, de azt hiszem az utolsó pár évad, főleg a 9.évadtól kezdve elkezdett erőltetett lenni. Mindenki elérte amit akart, mindenki karakterfejlődése leírt egy ívet, és mondhatnánk, hogy a folytatás azért volt jó, mert láthattuk, hogy mi van a “boldogan éltek” után, de ezek inkább csak felesleges plusz körök voltak. Legalábbis nekem annak érződtek. Egyedül Ty Burrell ficánkolása a szerepben tartott a képernyő előtt. (A tévétörténelem legjobb apája?)

Egyébként vele kapcsolatban az az érdekesség derült ki, hogy a sorozat kitalálója úgy írta meg Phil karakterét, hogy eleve Ty Burrellt akarta a szerepre, de a csatorna először elutasította. De aztán a többi jelentkezőt látva annyira meggyőző volt a játéka, hogy mégis megkapta a szerepet. És milyen jó döntés volt ez!

Az utolsó két epizód felemás volt, mert a finálé 1.része nagyon vicces volt, és kreatív, a sorozat fénykorát idézte, a 2.rész viszont tényleg időhúzás volt, ahogy egyébként az epizódban is utaltak erre. Az viszont vitathatatlan, hogy ennél tökéletesebb lezárást nem kívánhattam volna. Jo-n kívül az összes gyerek kirepült otthonról, Phil és Claire lakókocsival útnak indultak világot látni, Mitch és Cam a két gyerekkel más helyre költöztek, Gloria pedig eljutott oda, ahol Jay volt az 1.évad elején. Az élet körforgása. Nagyon szép visszacsatolás a repülőgép, és a focimeccs is. Egyedül az utolsó fél perc nem jött be azokkal a fotókkal, amik bár szívet melengetők voltak, de valahogy mégsem illett oda számomra.

Tudom, hogy nem sokat írtam a Prichette családról, de végigpörgetve az epizódok leírását, róluk maradt meg a legkevesebb. Talán ami nagyon emlékezetes, az Jay és Stella, a kutya viszonya, valamint a kutyakomornyik. De szerettem amikor grilleztek, vagy Jay összehívta magukhoz a családot. Igazi feje volt a famíliának.

Még hadd osszak meg veletek egy elméletet. Szerintem a Modern család az “Egy rém rendes család” folytatása. És nem csak Ed O’Neil miatt. Habár igen, ő a családfő, de nézzük meg, hogy két gyereke van, egy szőke lány és egy fiú. A lány az idősebb, a fiú pedig a másik nemhez vonzódik, pedig volt barátnője. A családfő végre elvált attól a nőtől, aki megkeserítette az életét, és az unalmas(nak tűnő) munkájával meggazdagodott végül. Na? Ti is látjátok az összecsengéseket?

A végére pedig összeszedtem az imdb pontszámok alapján, hogy melyik volt a 10 legjobb rész a sorozat történelmében:
1. 6×16 – Connection Lost: Amikor a teljes rész Claire laptopjának a monitorján játszódik.
2. 5×18 – Vegas: A hotel, ahol Jay a legfelső szintre akar jutni, Phil bűvészmutatványt tart, és minden szoba összekeveredik
3. 2×13 – Caught in the Act: Amikor a gyerekek rányitnak Clairere és Philre az ágyban
4. 4×13 – Fulgencio: Jay és Gloria újszülött gyermekének a keresztelője, ami tele van kikacsintással a Keresztapa filmre
5. 6×24 – American Skyper: Alex leérettségizik, Phil végig Skypeon van jelen egy guruló tablet segítségével, közben rájön és Andy és Haley szeretik egymást, Mitch pedig elveszti a munkáját
6. 1×15 – My Funky Valentine: Jay és Gloria elmennek egy humorista előadására, aki poénkodni kezd az öregséggel, Claire és Phil szerepjátékot játszanak
7. 1×09 – Fizbo: Először jelenik meg Cam bohócként, Luke születésnapján, ahol minden elromlik, ami csak elromolhat
8. 10×22 – A Year of Birthdays: Haley ikreinek a születése
9. 7×18 – The Party: Luke és Manny vigyáznak Mannyre, mert a szülők kikapcsolódnak, de titokban házibulit tartanak, közben Phil és Mitch egy filmbemutatóra mennek és azt hiszik, hogy betéptek
10. 7×07 – Phil’s Sexy, Sexy House: Phil árul egy tökéletes házat, aminek a kulcsára mindenki pályázik, így végül mindenki ott köt ki

Végül pedig íme néhány felsorolás, olyan pillanatokról, amikre szerintem azok is emlékeznek, akik csak egyszer látták a részeket:
Claire tökéletes halloweenja;
amikor Mitch Pókember jelmezben ment be dolgozni;
amikor Phil megafonon keresztül azt mondja, hogy “Luke, én vagyok az apád”;
Jay és a kutyájának, Stellanak a kapcsolata;
Cam és a bohóctemetés;
Mitch és Cam emlékezetes esküvője;
a szilveszter, amikor Jay találkozott a Landot játszó színésszel, vagyis Billy Dee Williams-szel;
a vonat, ahol Cam és Phil a kedvenc írójukkal találkoztak

Tényleg az utolsó bekezdés ez már. Egy 5 perces videó a 10 évadról. (Ez még az utolsó évad előtt készült.)

Modern Család: Vége a 11.évadnak. És a sorozatnak is.” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás