Strike Back – Kezdett a 8.évad

A Cinemax és a Sky közös sorozata visszatért egy végső 10 részes adrenalin-bombára, ami ha minden igaz, akkor a Vendetta alcímet viseli. Más kérdés, hogy tényleg ez lesz-e az utolsó évad, mert ez a sorozat már kétszer támadt fel (már ha a Richard Armitage féle utánit nem rebootnak vesszük). A világban mindig lesznek konfliktusok, és ha kicsit tökösebbek lennének az írók, akkor annyira aktuális is lehetne a széria, mint például a Homeland.

SB8x01_3

A helyzet az, hogy a történetben végtelen potenciál van, hiszen ugyanazokat a problémákat, konfliktusokat, vészhelyzeteket le lehet játszani milliószor, csak kicsit átírva. De úgy érzem, hogy a fő karakterekben is van még szufla, hiszen főleg tavaly kezdték el a hátterüket bemutatni. Bár annyira jól már nem tudnak senkit felépíteni, mint anno Scott családi helyzetét, amiből 4 évadon át tudtunk meg újabb és újabb szeleteket, míg a végére kiderült minden. A lényeg az, hogy bármennyire is nem voltam megelégedve az új szereplőkkel eleinte, most már ők is megállják nálam a helyüket. Bár a favorit még mindig az előző páros.

Az epizód egy John Wickre eléggé hajazó akcióval indított, komolyzenére. Én értékelem az ilyet, úgyhogy bejött. Egyébként az alap szituáció idén az, hogy az albán maffia túszul ejtett egy doktornőt, akit meg kell menteni. Mint kiderül egy harcászati víruson dolgozott, amit megsemmisítés helyett a brit kormány inkább tovább akart fejleszteni. Ezen a ponton volt egy összekülönbözés Mac és Coltrane ezredes között. Ezt csak azért emelem ki, mert úgy tűnik végre adnak Macnek valami szálat. Számomra ő a legszürkébb karakter mind közül. Nem nagyon tudtunk meg semmit a múltjáról, a magánéletéről, a terepen sincs semmi különös ismertetőjegye. Talán idén végre árnyalják a személyiségét.

SB8x01_1

Novin véletlenül lelőtt egy civilt, ami számomra az egyik legerősebb jelenet volt, mert mindig azt láthattuk, hogy sosem hibáznak, mindig csak a rosszfiúkkal végeznek. Ugyebár minden évadba kell valamelyik karakternek egy hátráltató elem, ami miatt nem tud 100%-on teljesíteni, és az előző párosnál, pontosabban Stonebridge esetében elég gagyin oldották meg ezeket (feleséggyilkos utáni elvakult hajsza, elfertőzött seb amit titkol). Kíváncsian várom, hogy hova fut ki ez a szál.

SB8x01_5

Coltrane ezredest kísértették a múlt szellemei egy ismerős albán bérgyilkos képében, aki az utolsó pillanatig tagadta, hogy ő az, akinek hiszi. De a közös akciózás végén bevallotta a valódi énjét, így az ezredes megkaphatta a lelki feloldozást, és most már lezárhatja a múltjának ezt a részét. Zarkova pedig eltűnt, meg sem említették, ami nekem kicsit fáj, mert imádtam az előző évadban. Úgy látszik, hogy az egyik női főszereplőnek mindig távoznia kell nyomtalanul. Remélem azért megtudjuk majd, hogy mi is lett vele. Ezzel ellentétesen a Chetrit játszó színésznő főszereplővé lépett elő.

SB8x01_2

Az akciók igényesek, a látványra nincs panaszom, a történet is sodró lendületű, szóval úgy indult ez az évad, ahogy elvárnám. Az epizód végi velencei akció pedig elég jól sikerült. Összességében tehát volt itt minden. (Kivéve meztelenkedést, de azt sosem éreztem annyira szükségesnek, sokkal inkább erőltetettnek.) Szerencsére a 6.évados kisiklást sikerült maguk mögött hagyniuk, és újra sínen van a sorozat, meg is adom rá a 7/10-est kezdésként. Persze a régi fényét nem tudja elérni, de legalább újra várom hétről-hétre az új részeket.

SB8x01_4

Az évadról érdekességképp annyit, hogy az egészet Horvátországban forgatták, valamint az albán maffiavezér feleségét az az Ivana Milicevic játssza, aki ismerős lehet a Cinemax egy másik sorozatából, a Bansheeből.

Hozzászólás