Supernatural – Ez volt a 14.évad első fele

Milyen bevezetőt is lehetne írni egy olyan sorozathoz, ami 14 éve fut, van egy masszív nézőtábora? Semmi újdonságot. Meggyőzni nem akarok senkit, ajánlani nem fogom, hiszen arra ott vannak a korábbi írásaim. De mégis, ennyi idő után még mindig nem fulladt ki a sorozat, a karakterek is érdekesek és természetfeletti vonalon is van még szufla. Régóta hangoztatom, hogy én akkor is nézném a sorozatot, ha nem lenne fő szál, hanem csak szörnyekre vadásznának minden héten, mert egyszerűen a két főszereplő (de főleg Jensen Ackles) lazán elviszi a hátán a sorozatot. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ebben a 9 részben másfél részt csak egy karakter hattyúdalára használtak fel. Más kérdés, hogy egy mozdulattal visszacsináltak mindent, de jó volt látni a színészeket színészkedni, a karaktereket pedig érzelmeket kifejezni. Ja hogy e mellé még kaptunk egy lassúcska főszálat is? Akkor meg is vagyunk! Megint működött a bevált recept.

vlcsnap-2018-12-17-21h13m44s244

Kezdjük ott, hogy engem nem győzött meg se Mihály karaktere, se motivációja, és sajnos ezáltal Jensen játéka sem. Szó se róla, ő mindent megtett, de egyszerűen ez a kifinomult, arisztokrata beütés kevés játéklehetőséget adott. Bezzeg ha az Üresség költözött volna Deanbe! De erről majd később. Mihály fel akarja turbózni az evilági szörnyeket, hogy hadsereget toborozzon, és háborút indítson az emberiség ellen. Ezzel a 6.évadban már próbálkoztak, amikor a Mindenek Anyja keresztezett pár szörnyet (Jefferson Starships), de eléggé gyengén sült el. Most más a showrunner, mások az írók, talán okosabban is meg fogják tudni oldani. Én szentül hittem, hogy amikor Dean megjelent a 2.részben, akkor az valójában Mihály volt, és így akart beférkőzni a vadászok közé. Ez sokkal aljasabb húzás lett volna, minthogy ténylegesen lelépett Dean testéből, lándzsa ide vagy oda.

vlcsnap-2018-12-17-21h12m24s411

Ha már A Lándzsa. Igen, így nagy betűkkel. Kezdem picit unni, hogy ha jön egy legyőzhetetlen lény, vagy istenség, akkor a semmiből előbukkan egy tárgy, ami pont képes legyőzni, aztán persze megsemmisül. Az Arkangyaltőr például hol volt az 5.évadban? Meg egy csomó másik nagy erejű fegyver. Ha viszont ezen túllépünk, akkor tetszik a kreativitás, hogy milyen különféle eszközöket találnak ki az írók, és mennyire változatosan néznek ki és jelennek meg. Darth Kaya visszatérésének nagyon örültem, de sajnos az ő karakterét is leredukálták, így szövetségbe lépett Deanékkel. Persze a Lándzsa megsemmisülése miatt még okozhat majd fejtörést a későbbiekben, és remélem így is lesz.

Sam karaktere megkeményedett Dean távollétében, de ezt nem mondhatnám fejlődésnek. Az még mindig zavar, hogy míg régen egy egész részt használtak fel arra, hogy legyőzzenek egy szörnyet vagy démont, most Sam puszta kézzel lever bármit. Ugye az évadnyitóban a démonokat, most az évadzáróban meg a Mihály erejével felerősített vérfarkas Garthot. Helyre tehetnék már az erőviszonyokat.

vlcsnap-2018-12-17-21h10m14s102

Castiel, Castiel. Minek nevezzelek? Az első 7 részben mondhatni menetrendszerűen megfeledkeztek róla. Dean egyetlen rész alatt jobb apja volt Jacknek, mint Cas másfél évad alatt. Elég szomorú. Aztán viszont Jack haldoklása, valamint az Üresség támadása visszarakta az angyalt a játékba. Amúgy érdekesnek tűnik ez a kissé gyerekes, durcás személyisége az Ürességnek. Ekkora hatalom mellé mondjuk kell is, hogy ne tudja éretten átgondolni, hogy mire lenne még képes. Az alku, amit kötött Castiellel, olyan vérfrissítés volt, ami már nagyon kellett az angyalnak. Csak ne feledkezzenek meg róla, mint eddig.

Jacknek most a halandóságával kellett megbirkóznia. Eleinte eléggé gyengének tartottam az ő szálát, de szerencsére nem sokáig húzták a titkos betegségét, és ennek hála, kaptunk egy parádés 7.epizódot. Az egész Jack élet-halál közti küzdelmére volt felépítve, valamint a kiváló Dean-Jack apa-fia pillanatokra. Szívet melengető volt az autóvezetős jelenet. Közben nagyban dolgoztak a gyógymódon, mégis a rész végén elhalálozott. Gondoltam, hogy nincs elég vér a készítők pucájában, hogy végleges legyen, mégis ez a cliffhanger összezavaró volt. És itt jött az igazán nagy bravúr. Nem oldották fel egyből, hanem igenis hagytak időt a gyásznak, és ez is nagyon szép pillanatokat hozott. Hihetetlen, hogy ennyi idő után is, ilyen érzelmeket vált ki egy sorozat. Másfél rész ment el erre, de egy percet nem bántam.

vlcsnap-2018-12-17-21h12m11s761

Nem akartam ennyire bő lére ereszteni, de úgy tűnik, hogy ez a sorozat, amit egyedüliként nézek még heti bontásban, ezt váltja ki belőlem. A finálé nem volt annyira erős, mint az azt megelőző 2 rész, amik 8/10-ek voltak, így a félszezon-zárás csak 7/10-et érdemel tőlem, de ez egy igencsak impozáns szám. Ígérem, többet nem fogok foglalkozni a sorozat korával.

Ui: Mary és Bobby jól eltűntek ebben a félévadban.

Ui2: Mivel Michael a félévad záróban női testben volt, ezért akkor ő Michelle volt?

Ui3: Thanosnak 6 követ kellett összegyűjtenie, hogy tudjon csettinteni. Mihálynak csak Dean teste kellett.

Ui4: Az utolsó részben remélem mindenkinek megvoltak a Die Hardos utalások. A parkolóházas séta az Örömódára pedig szerintem az év jelenete lett.

Hozzászólás