The Walking Dead 8×01 – Kezd elegem lenni

A 8.évadát kezdte meg a legnépszerűbb zombis sorozat a világon a 100.részével és óriási csalódással. Már a 7.évadot is szenvedve néztem végig (konkrétan összevártam a félévadot és egy délután alatt ledaráltam), és az All Out War történet miatt adtam még egy esélyt a sorozatnak, de nem kellett volna. Tény, hogy nem tudok sorozatot kaszálni, de ha tudnék, a New Girl után ez lenne a másik, amire súlyosan lesújtana a kaszám. Konkrétan nem volt olyan perc a részben, ahol ne akadtam volna ki valami hülyeségen, logikátlanságon, rossz CGI-on, vagy gagyi akción. A tovább mögött sorban végigmegyek, hogy miért is rossz már ez a szebb napokat megélt sorozat.
vlcsnap-2017-10-24-12h12m30s131

A részt kapásból művészieskedéssel és egy majdnem cold opennel kezdtük. Nem tudom miért imádják a készítők. Azért, mert egyszer bejött a 3×01-ben, azért nem kéne minden második részben eljátszani. A művészieskedéshez pedig az 5.évad óta tudjuk, hogy nem értenek a készítők. Az első szó annak a Taranak a szájából hangzik el, akit annyira utálok, hogy most is utána kellett néznem a nevének, mert törölni akarom a fejemből ezt a karaktert és színésznőt. Ez a műmájerkedés, álmenőzés egyáltalán nem vicces, nem laza, hanem gáz, és nem odaillő egy ilyen helyzetben. Akarnak egy laza karaktert? Legyen Daryl! És máris itt van az első hiba. Tulajdonképpen Ricken kívül nem tudok mondani olyan karaktert, aki többdimenziós lenne. Rick sem épp a karakterírás csúcspontja, de neki legalább több arca van. Egész egyszerűen annyira sok szereplő van, hogy mindenki kapott egy sablont, és azt hozza. Nem fejlődik semerre egyik karakter sem. Én ezt egy egyszerű mészárlással megoldanám, majd a halott karakterek jellemzőit egybegyúrnám. Pl: Daryl, aki egy állat, ha harcolni kell, jámbor ha Carollal van, de ha kell, akkor laza, és könnyed. Nem. Neki a 80-as éveket kell megidéznie a hosszú hajjal, motorral, rocksztár stílusban. Lenulláztak egy ígéretes karaktert. Láttuk már a korábbi évadokban, hogy úgy próbálják meg mélyíteni a karaktereket, hogy külön részt kapnak, pedig az csak egy olcsó és kényelmes húzás. Egyáltalán nem erőltetik meg magukat a forgatókönyvírók.

vlcsnap-2017-10-24-12h11m38s405

Aztán a három “vezéregyéniség”. Akik tulajdonképpen nem is egyéniségek, csak egy-egy sztereotípiát testesítenek meg. Rickre már kitértem, úgyhogy lépjünk rajta túl. Ott van Maggie, aki hű de óriási vezető lett. Hol? Hogyan? Mikor? Miért? Azért, mert az Alexandriás nőci ezt mondta? Nem emlékszem olyanra, amikor Maggie dolgozott volna ki egy haditervet, vezette volna a csapatot. Én értem, hogy akartak egy erős női karaktert, de baromi rosszul lett felépítve, megalapozva. Esküszöm, Carol jobb vezető lehetne, de őt is leamortizálták. És ott van Ezekiel király, meg a házicicája. Színesbőrű karakter. De nem ezért emeltem ki, hanem nézzük meg távolabbról. Három vezető, három különböző sablon. Fehér férfi, fekete férfi, nő. Könyörgöm, ne akarjunk már ennyire megfelelni és politikailag korrektek lenni. Legyen az a vezető, aki alkalmas rá, ne az, akinek elvileg lennie kell. Ha úgy vesszük a rasszizmustól való félelem rasszistává tesz, mert a nem és a bőrszín befolyásol a döntésben. Ha már mindenképpen három vezetőt kéne választani, akkor Rick, Morgan és Carol. Három karakter, megfelelnek az elvárásoknak, és nézzük meg. Rick a harcosszellemű apafigura, Morgan a jámbor, de erős igazságérzettel rendelkező szellemi vezető, és Carol a mindenre elszánt anyatigris, aki kész a kezét is bemocskolni azokért, akiket szeret. Ugye mennyivel jobban hangzik ez a triumvirátus?

Őszintén sajnálom, hogy a 3.évad végi Carlból nem maradt semmi. Tudjátok, amikor totál bekattant, és kinyírt egy random védtelen srácot, csak mert puska volt nála. Mennyire király lenne most egy ilyen Carl! Abba már ne is menjünk bele, hogy hogyan lehet egy fa rúddal átszúrni egy ember koponyáját, mert nem kötök bele az anatómiába, meg a szúrás dőlésszögébe. Rick és Michonne között meg annyi kémia van, mint egy általános iskolás énekkönyvben. A “páncélos” kocsival való vonulás meg úgy nézett ki, mint egy Mad Max rajongói találkozó. A hídon felrobbanó autót valószínűleg ugyanazok CGI-olták, mint akik az őzikét az előző évadban. Ordít róla, hogy béna.

vlcsnap-2017-10-24-12h27m23s370.png

Rickék óriási erődemonstrációt felmutatva Neganék bázisához mennek, majd elkezdik pazarolni a golyót! Mi van?! Az előző évadban részekig arról ment a szenvedés, hogy honnan szerezzenek töltényeket! Most már levegőbe lődöznek, mint valami őrült mexikóiak egy rajzfilmben, utána meg szétlövik az épületet. Ugyanez igaz Carolékra, akik a kocsi mögé beugrott srác helyett a kocsit lövik teljes tűzerővel. Negan meg kiáll Rickék elé, holott bármikor bárki leszedhetné, ahogy az őrszemekkel meg is tették. Simán fejbe szedtek mindenkit, de persze az érinthetetlen Negant nem lehet eltalálni, se lelőni. Könyörgöm, senkinél nem volt egy gránát, vagy molotov-koktél, hogy a fal mögött rejtőző Neganre odapirítson? Hihetetlen. Ha az írók nem akarják megölni a kedvenc kis karaktereiket, akkor ne hozzák őket olyan helyzetbe, ahol a józan ész szerint már rég halottnak kéne lenniük. A járkálók menetelését meg hagyjuk is, mert Daryl száguldott a motorral, de azok valahogy mindig mögötte voltak. Bezzeg Gabriel atya meg simán futkározott közöttük. Az akciójelenetek übergagyin voltak megrendezve, semmi feszültség nem volt. Régi szép idők, amikor levegőt se bírtam venni a tank alatti bujkáláskor. (Most hogy így belegondolok az 1×01 volt a sorozat legjobb része. Nem hiába, Frank Darabont készítette.)

vlcsnap-2017-10-24-12h30m32s863.png

A jelenetek sorrendje is botrányos volt. Az se tudtam, hogy mikor mi van. Előre ugrottunk valószínűleg a félévad fináléhoz, és láttuk, hogy Rick már megint kezd bekattanni, aztán meg átugrottunk a delíriumos álomjelenetbe, ami lehet, hogy a szezonfinálé lesz. Kronológiai sorrend meg nincs. A komplett szakállas Rickes jelenetet a rész végére tettem volna, vagy a rész elejére. De nem, ők szétszabdalták és ütemtelenül adagolták nekünk.

Rettenetesen csalódtam a sorozatban, teljesen kiábrándultam belőle, már csak és kizárólag a fanservicere mennek a készítők. Az tenne a legjobbat a sorozatnak, ha meghalna Rick, vagy mondjuk Carl, mert akkor előbbi átmenne gyilkológépbe. Vagy ha nem tesznek ilyet, akkor kérjük vissza Frank Darabontot! Erre jó szívvel adtam egy 5/10-et, mert nem egy helyben való toporgás volt, hanem tényleges lépések történtek. Kár, hogy azok is bugyután lettek megvalósítva.

Ui: Itt amúgy mi a bánatos francért van árnyék a hídon, míg az alatta lévő terepen tisztán látszik, hogy odasüt a nap? Főleg, hogy előtte pár jelenettel látszik, hogy üres a híd…
vlcsnap-2017-10-24-12h28m38s958.png

The Walking Dead 8×01 – Kezd elegem lenni” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás