Space Force: Vége az 1.évadnak

Mikor meghallottam, hogy érkezik Greg Danielstől, az Office producerétől, valamint a Városfejlesztési Osztály írójától egy új sorozat, ráadásul Steve Carell főszereplésével, nagyon izgatott lettem, mert ezt tartottam a tökéletes kombinációnak. Aztán a lelkesedésem kicsit alábbhagyott, amikor kiderült, hogy nem áldokumentarista formátum lesz, ahogy az előbb említett két sorozat, plusz az első kedvcsináló sem hozta meg a kedvem. A hosszabb trailer aztán visszaadta a reményt, hogy talán jó lesz. De a végeredményt látva, óriási kihagyott ziccer volt az egész sorozat, tele le nem csapott labdákkal, soha össze nem érő szálakkal, és egy olyan cliffhangerrel, ami bár tényleg felcsigázott, de nagyon dühítő volt.

De hol is siklott ennyire félre? A hátterét a sorozatnak nem tudom, hogy mennyire adott szabad kezet a Netflix az íróknak és a showrunnernek, de érezhető, hogy itt valaki nagyon félrevitte a dolgokat. Minden részben volt egy adott probléma, amit aztán vagy megoldottak, vagy nem. Viszont tanulsággal szinte soha nem szolgáltak, rengeteg felesleges történet volt, és a karakterek pedig nem tudtak a szívemhez nőni egyáltalán.

Steve Carell nekem akkor is Michael Scott marad, és ez a karakter sem segített ezt a képet elhessegetni a fejemből. Az esendő tábornok szerepét, akinek fogalma sincs, hogy hogyan kell kialakítani az Űrhadosztályt, csípőből hozta. Ezt a szerepet rá találták ki. De hogy mennyire nem tudták kiaknázni ezt a szerepet, az fájdalmas volt. A családi szál, ahova becastingolták Lisa Kudrot feleségnek (ami nem kis szó), egyszerűen fájdalmasan semmilyen volt. Őszintén szólva nem is emlékszem, hogy miért került börtönbe a nő, de minden perc, ami azzal telt, kárba veszett időnek tűnt. Volt egy rész, ahol konkrétan azzal ment el körülbelül 5 perc, hogy Mark (vagyis Carell karaktere) készülődik, hogy találkozik vele, el is megy a börtönhöz, majd a kapuban mondják, hogy “bocs, ma mégsem”, és hazamegy. Semmi poén, semmi tanulság. Ennyi.

Aztán Erin, a lánya is hatalmas kérdőjel a fejemben. Az első részben a matekkal küzdött, miközben a hadosztály az első műholdat akarta volna fellőni. És annyira adta magát, hogy a matekházi írása közben, közösen jöjjenek rá a megoldásra. De nem, ehelyett belealudt a lány a feladatba, és máshogy oldották meg, sokkal gyengébb húzással. Utána pedig nem tudtak vele mit kezdeni, ezért berakták fagyiárusnak, aminek semmilyen karakterépítő jellege nem lett a részéről. Persze, ott volt az oroszos kémes szál, meg a szerelmi háromszög, de semmi súlya nem volt egyiknek sem. Újabb holtvágány. Sorolhatnám még bőven, hiszen majdnem minden részre jutott egy ilyen.

John Malkovich volt legtöbbször a higgadt, józan ész, de neki is be-becsúsztak olyan dolgai, ami miatt mégiscsak a csapatba illett, főleg az utolsó 2 részben, ahol teljesen elborult a karakter, és ez a hektikusság jól állt neki. A kémes epizód végkicsengése is rajta jött ki, de az, hogy kiderült, hogy meleg, nem a legjobb megoldás számomra. Bár azért az a dal nagyon kedves volt.

Volt még számos karakter, akik kaptak néha nagyobb szerepet, de a sorozat talán egyetlen igazán vicces karaktere Fred Willard volt, aki azóta sajnos elhunyt. Szinte minden jelenete hordozott magában egy jó sort, amin minimum elmosolyodott az ember. Őbelőle jöhetett volna több is, bár a karakterének szerepét nem értettem, hogy hogyan kerül ebbe a sorozatba.

Nem ez a sorozat fogja forradalmasítani a napjaink vígjátékait, sőt, szerintem mély nyomot sem fog hagyni, és szeretném azt mondani, hogy egynek elment, de még annak sem. Elvenni nem szeretném az olvasók kedvét a sorozattól, mert lehet, hogy más megtalálja benne a szórakozást, de nekem ez nem jött be. Éppen ezért magam sem értem, hogy hogyan értem a végére, de örültem, hogy megszabadultam tőle, bár kicsit fáj is, mert ebből többet is ki lehetett volna hozni. Pedig ott volt benne a potenicál. Mégis miért nem lehetett lezárni az évadot, és egy apró folytatási esélyre nyitva hagyni a sztorit? Vagy ennyire magabiztosak voltak a készítők? Mondjuk a Holdra szállás pillanata pont olyen lehetett volna, ahol véget érhetett volna az 1.évad, de azt is elrontották.

Szerencsére az íróknak lesz is erre lehetőségük, mert nagyon úgy tűnik, hogy hiába a gyenge kritikai megítélés, berendelték a 2.évadot, ráadásul az emberek nézték (talán pont jó ütemben jött ki, a korlátozások ideje alatt), és így lesz idejük és lehetőségük koherensebb történetet összehozni. Ami még bizakodásra ad okot, hogy az Office és a Parks and Recreation 1.évadai is a leggyengébbek voltak. De míg azok csak 6 epizódosak voltak, könnyen túl lehetett lenni. Reméljük itt is javulni fog a minőség, mert ez eddig nagyon gyenge volt. Az 5/10-es pontszám a jószívűségem miatt alakult ki.

Space Force: Vége az 1.évadnak” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás