Homeland – Kezdett a 8.évad

A Showtime zászlós hajója, a félelmetesen aktuális politikai thriller sorozat megkezdte az utolsó évadát. Szerintem senkinek nem kell bemutatni, aki viszont be akarja próbálni, az ne ezzel az évaddal kezdje, bármennyire is különállóak az évadok. Ehhez a szezonhoz viszont úgy tűnik, hogy szükséges lesz az előzetes tudásra, mert a 7.évadra természetesen visszautal, de többek között a 4.évad lezáratlan szálaival is fog még foglalkozni.

HL8_1

Kicsit félek, hogy -mint számomra a legtöbb kedvelt sorozatot, úgy ezt is- az utolsó évaddal elrontják, de bízok a készítőkben, és ez az első rész is azt mutatja, hogy megvan ugyanaz a hangulat, a szép lassú építkezés, az átható profizmus. És az is bizakodásra ad okot, hogy sok éve azt ígérték, hogy az utolsó évadra még visszatér a sorozat a Közel-Keletre (ahonnét indult), és lám, ezt is beváltják. Minden adott tehát egy méltó lezáráshoz.

Carrie szépen gyógyulgat, de még mindig rémálmok gyötrik. És most fordult a kocka az első évadhoz képest, mert ezúttal őt gyanúsítják olyan dologgal, amit talán el sem követett, csak azért, mert nem tud elszámolni 180 nappal az orosz fogságában töltött idejéből. Közben Saulék a Közel-Keleten megpróbálnak egyezséget kötni, de a tárgyalások nem haladnak túl jól, ezért rögtön a terület szakértőjéhez, és bizalmas szövetségeséhez, Carriehez fordul, aki örömmel visszatér a terepre. Ez a gyors beleegyezés mondjuk nekem kicsit meglepő volt, de valahol megértem, hogy a négy fal között már a pihenésbe is bele lehet kicsit őrülni. A rész végén ráadásul valaki olyannal találkozik, akivel szerintem soha többé nem akart volna. De remélem, hogy ez lesz az egyik kulcsa a mentális démonjai legyőzésének.

HL8_2

Max pedig egy veszélyes terepre tévedt. Az ő segítségére is szükség van, hogy a 4.évadban futni hagyott Haqqanit levadászhassák. Fura, hogy pont az ő karaktere maradt velünk ennyi éven át (hiszen emlékezhetünk arra, hogy az 1.évad óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal itt van), de úgy érzem valamiért, hogy ő nem fogja túlélni az évadot. Vagy pont belőle csinálnak hőst?

Őszintén szólva amúgy nehéz írni a Homelandről, pláne egyetlen rész után. Nekem mindig valahol az évad közepe körül szokott összeállni, hogy mi miért történt, és hogy mire akar reflektálni a történet. Biztos, hogy lesznek itt még csavarok, meglepetések, de szokás szerint a bábukat elhelyezték a táblán, és indulhat a játszma. Viszont még mindig lenyűgöz, hogy mennyire fantasztikusan van elkészítve ez a sorozat. Elég volt 5 perc, és visszatért az az igazi Homeland-feeling. Hiányozni fog.

HL8_3

Manapság, amikor a streaming felületek a virágkorukat élik, felvetődhet a kérdés, hogy vajon jobb lenne, ha a Homelandet is egyben megkapnánk? Az én válaszom egyértelműen: nem. Van abban valami jól eső érzés, hogy minden héten várom az aktuális részt, és addig is lehet spekulálni különböző fórumokon, vagy egymás között, hogy mi fog történni.

Hogy be fog-e vonulni számomra a legnagyobb sorozatok közé? Az a befejezésen fog múlni. Ne feledjük, hogy ez a csatorna volt az, aki elkövette a Dexter utolsó szezonját is, szóval azt hiszem jogosan van bennem félsz. A kezdésre egy korrekt 7/10-et adok, és keserédes mosollyal várom folytatást, mert már csak 11 hét, és véget ér egy újabb meghatározó sorozat.

Hozzászólás